söndag 31 januari 2010

Bilder

Kan inte låta bli att sprida ut filmklipp och bilder av mina 11 små underbara tjejer.











Filmtajm.....

En liten snutt....

Ja nu är det slut...

Programmet som jag älskar att hata...Robinson.
För en gång skull blev det rätt vinnare, men de hade lika gärna kunnat vara Mats, Mikko eller Johan. Är glad över att den uppblåsta Anders och den falska Jimmy blev förlorarna, såg ett fylle inslag på expressen där Anders verkligen visar vilken liten man han är. Har ett talesätt och Anders/Jimmy uppfyller absolut det...Det är bara kärringar som får licens att bära klänning...

Igår tog jag mina pjäxor ut på uttöjnings tur, har en runda som tar 30min det är lagom långt för att mina fötter skall stå ut. Tar nog samma turen idag, måste få pjäxor och fötter att samarbeta innan jag kan ta en längre sträcka.
Idag på dygn 10 har valparna öppnat ögonen, vad glad man blir när man ser ett litet liv utvecklas. Återkommer med bilder, väntar på att sonen skall vakna. Han och jag samarbetar bättre med just sådana sysslor :)

Ha en klänning fri söndag bjuder på ett citat från Spanien " Ett fel är lika stort som den som begår det."

lördag 30 januari 2010

Skoter

Har varit ute på en härlig skoter tur med min man, son och Akira. Det var uppfriskande, humöret blev också bättre :D
Nu skall jag snart köra in min dotter som skall på 2 x 18 års fest. Misstänker att jag eller min man får agera chaufför i natt. Oavsett hoppas jag att de får ett lyckat kalas, och sedan är det bara att välkomna ungdomarna in i vuxen världen.


Ha en festlig lördagskväll.

Fel sida

Myt eller inbillning, men jag har definitivt vaknat på fel sida idag. Kan bero på att jag sovit illa i två dygn, skulle helst vilja sitta ensam i ett hörn och bara sura. Men det hjälper varken mej eller någon annan. Har filmat valparna för första gången idag :) fick gå och ta lite luft ett par gånger när jag håll på att redigera men det löste sig till slut. Och det var tur med tanke på de från början dåliga förutsättningar i mitt humör. Jag kan iallafall glädja mej åt att alla tråkiga måsten sysslor blev avklarade igår, så de slipper jag idag. Sedan är jag och min familj friska, också nått att vara glad över. Vi har mat på bordet, även det kan jag var glad för.
Ja listan kan göras jätte lång över positiva saker att vara glad över, så nu tar jag mitt dåliga humör och lämnar det i hörnan och tar en promenad istället.

Ha en glad lördag bjuder på ett citat av Henry de Motherlant " Melankoli är de fattiga själarnas lyx. " och en filmsnutt

fredag 29 januari 2010

Nu är artikeln ute

Bjuder på artikeln om vår valpkull, Jakt o Jägare

Nya bilder

Som jag lovade igår men blir idag, här kommer nyare bilder på valparna.
Håll tillgodo

Glad

Vilken härlig känsla, fick igår förfrågan om jag kan tänka mej att ha en häst på foder. Inte vilken häst som helst...Hon heter Randý fra Egilstadkoti och är efter Randver fra Nýjabæ, hon är en ståtlig rödskäck född 2001. Hon har en gedigenstam och har gått i avel, men nu skall hon få komma och bo hos mej och förhoppningsvis skall vi rida och kursa tillsammans. Vem vet kanske nån lokaltävling :) kommer fler bilder men den jag har nu är lånad från Haganäsgård. Hon är mor till stoet Rós som min nya häst/hundvän har köpt.

Nej nu är det dags att börja röja lite i diverse krokar

Ha en härlig fredag, bjuder på ett citat av Pex Tufvesson " Det bästa i livet går inte på elektricitet. " och en bild på den sköna

torsdag 28 januari 2010

Igen,igen och igen

Har ett varmblod inhyrt hos mej, vi hade en överenskommelse att vi skulle hjälpa varandra. Varpå ägaren skulle få en väldigt billig hyra. Har jag fått nån hjälp, knappast. Det största problem jag har nu är att denna hästen har överskott energi och är uttråkad, och detta leder till att han finner olika möjligheter för att ta sig ut ur hagen. Han har nu kommit på den briljanta idé att spräcka tråd. Han går och pressar sig tills tråden går av, NEJ han får inte ont.....Två lager med täcke gör att han inte känner vare sig det ena eller det andra.

Men jag har snart fått nog, även om jag nu är arbetslös och har tid att flänga runt och laga staket vill även jag kunna åka iväg utan att vara orolig över att en häst är på rymmen. Ägaren räknar ju kallt med att jag löser allt, hon var med en gång och drog ny tråd men mådde jätte dåligt efteråt. Så jag vill ju verkligen ringa och besvära henne mer, men det får bli hyreshöjning istället...
Men detta driver mej verkligen mot att hitta en ny kompis åt min Ögn, en islandskompis jag är övertygad om att min och Ögns vän väntar på oss någonstans.

Usch nu har jag klagat så det räcker för i dag:) Nej nu ska jag ut och fixa hagen.

Ha en problemfri torsdag, bjuder på ett citat som jag själv borde följa av Abraham Lincoln " Man kan inte varaktigt hjälpa människor genom att utföra det de borde göra själva. "

onsdag 27 januari 2010

Hej å hå

Då har jag avklarat mitt eget träningspass, puh va svettigt de var men skönt. Jag har fått en hel drös med backcountry pjäxor 6 par för att vara exakt. Har provat och provat och provat...har nu bestämt mej för det paret som gör minst ont :( med andra ord fanns det inga som var lika perfekta som mina tidigare.

Mina förra pjäxor


och de som jag nu får det är blåsvarta tyvärr inte gröna.
Det störst problemet jag har är att mina fötter är såååååå små...har längdmässigt storlek 35 men mina små korta fötte är breda och har en extremt hög vrist, så jag måste altdi köpa 36 de blir lite långa men är då lite bredare.
Alpina pjäxorna borde jag ha i 37 för bredden men då blir längden extremt för lång. Men vad kan jag göra när min gamla känga inte finns att få tag på?
Jag är just nu både ledsen och besviken....Men jag får plåstra upp mina fötter och pina dem i några timmar så kanske pjäxan breddar sig....Skam den som ger sig..


Ha en klämfri onsdag, bjuder på ett citiat som alla kan....." Den som vill vara fin får lida pin. "
Så här bra passform finns inte i min värld :)





tisdag 26 januari 2010

Snart vuxen

Just inkommen efter en härlig skoter tur med två hundar. Snart bär det iväg till Karlstad, ska vara med på dotterns utvecklingssamtal. Detta är min sista möjlighet att delta, när hon fyller 18 får jag inte längre inbjudan för då räknas hon som vuxen. Det är inte utan att jag får lite ångest när jag tänker på att jag snart har en dotter på 18, VART har alla år tagit vägen?

Svaret på den frågan får jag nog aldrig...men men nu är det dags att duscha av sig lite avgaser.


Ha en utvecklande tisdag, bjuder på ett citat av Jevgenij Jevtusjenko "Att alltid vara en smula barn det är att vara riktigt vuxen. "

måndag 25 januari 2010

Kul

Avalonian's B-kull kommer bli kändis kull :) Jakt och fiske och jaktjournalen har hört av sig och vill ha bilder och lite info om vår kull.
Är tydligen inte så vanligt med en kull bestående av 11 tikar av 11.

Idag har vi fotat igen, och jisses va dom växer. Har märkt att Eya blir lite irriterad när valparna försöker smita ifrån henne när hon tvättar dom...de ska vara rena och helst ligga i en prydlig hög.

Ha en ren måndag, bjuder på ett citat av Stewart Alsop" Pressen måste ha frihet att säga allt så att vissa personer berövas friheten att göra allt." och bild på dej små ljuvliga.




söndag 24 januari 2010

Hur det kan va...

Tittade på Robinsson igår, herre gud så korkade en del människor är...Samtidigt som jag tittar och irriterar mej på vissa personer, kan jag inte låta bli och tänka varför...Ta den egotrippade hopplöst värdelösa Jimmy vars enda kvalitéer är att slingra runt som en orm i paradiset, eller totalt urblåsta Anders och grädde på moset Sanna vars hjärna stannade i utvecklingen när hon var fjortis. Dessa tre personer sitter jag och retar upp mej på, varför jo för de tre visar de egenskaper som jag inte uppskattar översitteri, dumhet och falskhet.

För er som nu läst en snabbkurs i lär känna dej själv, har rätt till ett viss gräns. Det man inte tycker om hos andra gillar man inte hos sig själv...Men om man läst fördjupningen vet man att det finns fler sidor än en. Och jag besitter ingen av de tre egenskaper som jag nu nämnde Däremot har jag ofta blivit vän med den typen av personer, men efter år av svek har jag nu befriat mej från denna typ av människor i min omkrets. Nu har jag hellre få men pålitliga personen i min krets.

Men detta är kanske något att fundera över varför man reagerar så instinktivt, det värst som kan hända är att man lär känna sig själv.


Ha en själslig söndag, bjuder på ett citat av Abraham Lincoln " Hyckleri: Är en man som dödat sina föräldrar, men ber om ett milt straff eftersom han är föräldralös. "

lördag 23 januari 2010

Måsten!

Jag idag har jag avklarat en del måsten. Tråkigt ja, men väldigt skönt när det är över. Nu blir det bara trevligheter resten av dagen/kvällen.

Ha en trevlig lördag, bjuder på ett citat av NN " Den dumme städar och städar, geniet behärskar kaos. "

fredag 22 januari 2010

Återhämtning

Sakta men säkert börjar vi återhämta oss efter sömnbrist. Eya börjar också piggna till, igår var hon väldigt trött och sliten. Har kommit på ett litet bekymmer, jag hade en namnlista med 6 namn till hanar och 6 till tikar...har insett att jag måste komma på ytterligare 5 tik namn. Min tanke från början var islänska namn, får kanske avvika lite från den planen. Jag tar tacksamt emot förslag på olika namn på B.

Ha en bbbra fredag, bjuder på ett citat av Publilius Syrus " Ett bra namn är det bästa man kan ärva. " och naturligtvis lite fler bilder på sötnosarna.


torsdag 21 januari 2010

Haha

Ja nog är jag trött alltid :) kan passa på att utlysa en tävling. Vad blev fel i förra inlägget...stavning och meningsuppbyggnad är jag inte intresserad av att få kommentarer om. Det har sina skäl, mer om det i tidigare inlägg...

Tyvärr är inte min blogg stor och känd så priser uteblir, men äran...


Ha det så gott igen.

Pigg o gla

Nja, men gla är jag. Har sovit i 3 timmar och vad som helst kunde nog hänt för jag var helt väck...
Men nu tillbaka till vad jag lovade. Just det ställningen blev till slut 11 st och endast tikar.


Ha en utvilad tisdag, bjuder på ett citat av Abraham Lincoln " Det bästa med framtiden är att den kommer med en dag i taget. " och bilder på vår B-kull.

Godmorgon

Eller godnatt eller som tonåringarna säger, vi dygnar. Med andra ord jag har ite sovit sen i går morse, med ytterligaren andra ord så har jag sovit 4,5 timma på två dygn.
Vad har jag nu gjort, inte så mycket har bara gett min tik en hjälpande hand i hennes valpning. Första valpen kom 22,55 nu är klockan 04,37 misstänker att det är en kvar.
Men just nu ser ställningen ut.....10 tikar.....

Jag kommer nog antagligen inte blogga förrän lite senare idag.
Och just nu är jag för trött för både citat och bild, men det kommer.

Ha en alert torsdag.

onsdag 20 januari 2010

Luring

Igår fick Eya frossa, skakade, flämtade och var rastlös. Oj vilken fart de blev på mej, i et vips hade jag fixat iordning allt som behövs inför valpningen, våg, handdukar ect. När klocka var 2 i morse hade fortfarande inget hänt, vi bar ner en madrass och kudde täcke. Vågade inte sova i min säng den är på övervåningen så jg har inga möjligheter att höra om något händer.
Sagt och gjort jag bäddade iordning en bädd i hundrummet, vid tre gick jag och Eya för att sova. Eya tyckte det var jätte mysigt att jag låg där, jag kunde då klappa på henne hela tiden " tyckte hon"... När klockan var 0400 gick jag upp på toa, när jag la mej igen somnade jag nog av ren utmattning.
Vaknade vid 08,30 av att jag hade 3 hundar över mej, de andra hade lyckats få upp dörren. Eya låg utsträckt på köksgolvet, med andra ord inga valpar.

Bjuder på info om de olika stadier inför valpning.


Värkarbetets början
Några timmar före värkarbetet sätter igång blir slidan mjukare och mer framträdande och utsöndra en tjockflytande, klibbig vätska, som man inte alltid observera, särskilt inte hos de mindre raserna. Samtidigt sjunker temperaturen till ca 37,2 grader. Man vet inte exakt vad det är som sätter igång värkarbetet, bara att det beror på en samverkan mellan flera hormoner. En del ökar, andra minskar i mängd och aktivitet. Slutet på dräktigheten innebär t ex att progesteronmängden går ner, vilket inträffar cirka ett dygn före förlossningen. Första fasen av valpningen är en orolig och besvärlig period då tiken ofta skakar och har frossa, och den kan sträcka sig från någon timme till ett dygn. Under denna tid kommer tiken att riva och bädda i sin låda. Själva värkarbetet kan delas upp i tre klart avgränsade stadier. Första stadiet är öppningsskedet då förlossningsvägarna vidgar sig. Andra stadiet är utstötandet av valpen, då man kan se och känna sammandragningarna i livmodern. Detta stadium kan vara upp till två timmar under en normal valpning. Tredje stadiet är när tiken stöter ut efterbörden. Det sker som regel fem till femton minuter efter valpens födelse. Ibland kommer den ut med nästa valp. Tikens obehag i förlossningens första skede orsakas av tryck inne i buken. De tidiga värkarna är besvärliga och ansträngande och få tiken allt rastlösare. Hon tittar oroligt på sin bakdel och snurra runt, runt och lägger sig sedan ner, men som regel dröjer det inte länge innan hon är på benen igen. Tiken visar alla tecken på att ha det besvärligt. I detta skede kan vissa tikar till och med ha uppkastningar, och de allra flesta matvägrar. Så länge värkarna inte blivit kraftiga, regelbundna och synliga, kan de inte orsaka tiken eller valparna någon skada. När värkarna tilltar och andra stadiet börjar, vill tiken som regel ligga ner med bakdelen hårt pressad mot lådväggen när hon spänner sig. Flertalet tikar valpar liggande på högra sidan, men vissa tikar föredrar att stå upp, och en del gör dat ena och än det andra. Steg för steg trycks vattenblåsan med valpen genom livmoderhalsens kant och in i slidan. Till en börja trycker livmoderhalsen på vattenblåsan, och det tvingar vattenblåsan in i passagen. Så småningom blir passagen mjukare och allt mer uttänjd, tills slutligen livmodern, cervix och slidan bildar en enda vid passage. Under andra stadiet kan man både känna bukens sammandragningar, om man lägger en hand på tikens buk, och se dem, eftersom livmodern spänns vid varje sammandragning Mellan sammandragningarna slappnar tiken av och flåsar eller andas tungt. Hon har ett frånvarande uttryck i ögonen. Hon kan till och med skrika till under en värk. Flåsnigarna är oftast första märkbara tecknet på att tiken har påbörjat värkarbetet. Bit för bit pressas långsamt vattenblåsan med valpen i ( som regel kommer huvudet först, följt av frambenen ) av sammandragningarna bäckenet. Valpen trycks vid varje stark sammandragning med kraft mot vulvan. Den valp som ligger längst bak i livmodern kommer först ut, och tyvärr är det oftast den största i hela kullen och den som är den besvärligast att få ut. Som regel brister vattenblåsan mitt i en värk under detta stadium. Ibland kan den visa sig och försvinna in i tiken igen flera gånger, innan den antingen brister av trycket inifrån eller av att tiken slickar på den, i allmänhet genom en kombination av båda. Nybörjare tar ofta miste och förväxlar vattenblåsan med en valp och har sönder blåsan. Det ska man låta bli. Det är lätt att avgöra om det är en valp som kommer, genom att känna med handen strax ovanför vulvan. Om det är vattenblåsan känns det mjukt, om det är en valp känns det hårt och fast och är troligen valpens huvud. När den yttre blåsan har brustit låter naturen tiken ta en vilopaus för att samla krafter inför den avslutande ansträngningen med krystvärkar. De är mycket intensiva och påfrestande. Trycket och kraften från alla dessa samandragningar, som nu även inkludera de ofrivilliga sammandragningar i livmodern, vilka är de viktigaste, kombinerade med de viljestyrda sammandragningarna av bukmusklerna och diafragman, samverkar och trycker på dessa passiva valparna tills slutningen en av dem kommer ut. Valpen kan antingen komma helt och hållet innersluten i den inre blåsan, men denna kan också ha brustit under förlossningen. Valpen sitter fast vid navelsträngen och denna sitter i sin andra ände fast vid moderkakan, som vid det här laget antingen redan har lossnat eller är på väg att lossna från livmoderväggen. Moderkakan kommer antingen tillsammans med valpen eller strax efter. Tiken villar några sekunder efter ansträngningen och sätter sedan igång med att slita sönder fosterhinnorna och navelsträngen med tänderna. Hon slickar och stimulera valpen, som snabbt ska leta sig fram till en spene, och under normala förhållanden genast börja suga. Om tiken har haft ett långdraget och ansträngande värkarbete kan hon ibland vara så utpumpad – och ibland även psykiskt i obalans – att hon inte gör några ansträngningar för att få bort fosterhinnorna från valpen eller biter av navelsträngen. Då ska man uppmuntra tiken att vila sig, men det är livsviktigt för valpen att den som assistera snabbt får bort fosterhinnorna från dess mun så att den får luft och kan andas. Görs inte detta omedelbart kvävs valpen.
Ha en verkningsfri onsdag, bjuder på ett citat av George Ade " Tidigt uppe och tidigt i säng, och du vill möta väldigt få av våra mest intressanta människor. " en bild på hur jag känner mej.

tisdag 19 januari 2010

Träna träna träna

Som jag tidigare skrivit har jag gått upp en massa kilo i samband med att jag slutat röka. Jag bestämde mej för längesedan att nu är det dax att göra nått åt de. Har nu lagt om min kost, och mina rutiner. Och det har varit super jobbigt, jag vill inte gå ner super fort utan tillräckligt fort för att jag inte blir uttråkad och tillräckligt sakta för att inte bli för slapp och dallrig ;) Jag är lite lat av mej och orkar absolut inte åka in och gå på gym eller nått sånt. Men jag har en typ trappmaskin som jag trampar på och lyfter lite hantlar, mag-rygg övningar på min jätteboll :) Olika typer av promenader med hundarna, perfekt nu när det finns snö, pulsa i djupsnö, eller snabba intervall promenader.
Detta är den lätta delen, när det kommer till mat är inte för mycket mitt problem utan för lite och sedan allt på en gång. Har haft en tendens att vara utan mat till långt ut på kvällen, och då äta allt jag gått miste om under dagen. Detta mönster har/är det svåraste att bryta, sötsuget har överraskande inte alls varit så jobbigt som jag trodde. Godis blev mitt substitut för cigaretter, dumt ja men att röka är dummare.

Men i denna familj är inte jag den enda att träna, vi har ju ett gäng hundar oxo. Vi har gjort iordning en väg där vi med skoter kan träna hundarna.
Det är ca 90% uppför/nerför med på vissa ställen mer än 15% lutning, just nu är det Max och Akira som tränas. Eya skall vilken dag som helst få valpar, och Svea får vi vänta med.
Max och Akira älskar att springa tillsammans med skotern, Max springer före, Akira bakom eller brevid. Max har jag mätt upp till 45 kmh på slätta, Akira springer inte riktigt så snabbt än hon är ju 3 år yngre oxo.
Denna led som vi gjort är trång extremt krokig på sina ställen och väldigt mycke träd i vägen :) så det gäller att ha tungan rätt i mun.
Bjuder på lite bilder från dagens äventyr.
Här går det uppför i kringelikrokar:
Den finaste sträckan ca 450m rakt upp
Här är vi på väg ner för kringelikrok vägen




Ha en smal tisdagseftermiddag.



Spännande

I fjol köpte jag en ny skidutrustning, längdskidor. Fast fjällmodell, dvs att jag kan köra utan preparerade spår. Pjäxorna lämnade jag in för reklamation i april efter att jag använt dom 2 ggr. Eftersom jag tydligen är den enda i Sverige med små fötter, fanns det inte att få tag på. Men när åretsmodeller skulle släppas skulle det skickas ett nytt par...Nu är det slutet av januari och jag har ännu inte fått mina pjäxor.

Igår fick jag ett telefonsamtal från butiken som jag köpte utrustningen hos. Jag kommer nu få en helt ny utrustning, skidor, pjäxor och bindningar. Fick välja om jag ville ha andra skidor, men jag är så nöjd med de jag köpte som jag tog samma skida. Är någon intresserad säljer jag ett par tur skidor m bindning.

Ha en glidig tisdag, bjuder på ett citat av Francois de la Rochenfoucauld " Tur eller otur drabbar vanligen den som har mera av det ena. " och en bild på mina skidor

måndag 18 januari 2010

Konstigt

Ja avel är konstigt, även uppfödare. Särskilt de som föder upp en jakthund som inte får jaga, men säljer valparna som jakthundar.....Hur den ekvationen går ihop vet inte jag, en djungel är det. Men när uppfödare intalar sig själva att en helgkurs i jaktträning automatiskt leder fram den optimala jakthunden, blir detta för magstarkt för mej. Jag hoppas att vi kan vända denna felaktiga trend genom hårdare regler. Gordonsettern är en snygg hund, med det ger inte människor rätten till att göra den till något annat än vad det är meningen att den skall göra...

Detta är något som irriterat mej länge, och ibland ploppar det upp efter att jag råkat hamna på nåns hemsida.....

Ha en magstark kväll bjuder på två olika bilder, hund på fjället, hund i ringen vart tror ni hunden helst vill vara?












Reflektion

Ibland bör vi alla stanna upp och tänka till, känna efter. I dagens snabba informationssamhälle, glömmer vi /tappar vi lätt bort oss själva. Jag menar inte att vi alla går vilse, men vi förlorar oss själv i ett materiellt/maskinellt virrvarr. Kom på mej själv en kväll, telefonen ringer och jag vägrar att svara. Varför jo för att jag orkade inte prata...Hade det kommit ett mail hade det inte varit några problem.
Vi har med hjälp av tekniken kunnat avskärma oss mer och mer från varandra. Förr fick vi gå till grannen om vi ville nått, sen kunde du ringa nu behöver vi inte ens prata för vi kan skicka ett mail.
Nackdelen i det hela är att våra känsloyttringar blir borta, när vi ses visar vårt kroppspråk hur vi mår, när vi pratar hörs det i röstnyanser när vi skickar ett mail lägger vi oftast till en liten kul gubbe :) som skall föreställa vår känsla.

Hur exakt är denna lilla smile? Om jag är arg skickar jag :( men hur tolkar du som läsare, ledsen, sur, vrång, uttråkad mm.
Nästa gång det ringer kommer jag själv svara, oavsett om jag har lust att prata eller inte.

Ha en pratsam måndag, bjuder på ett citat av Friedrich Wilhelm Nietzsche " Han som inte kan ge, kan heller inte känna. " och lite smakprov.....

söndag 17 januari 2010

Härligt

Nu börjar vi komma iordning inför den stora begivelsen, valplådan är på plats. Nu är det bara resten kvar...Nja låter mycket fast det handlar mest om att plocka bort köksmattan :) Våra andra hundar får nämligen bo i köket, när Eya har valparna.
Då behöver hon inte känna sig ensam, för de har full uppsyn av varandra ändå fast hon är i ett annat rum. Tack vare vår fiffiga dörr.

Idag har vi väldigt milt väder -1,5 men jag vägrar att gå ut :( Hellre -20 än som vi har det nu, det blåser genom märg och ben. Och om det är något jag avskyr mer än regn och grått så är det blåst....
Ha en blåst söndag, bjuder på ett citat av Stanislaw Jerzy Lec " Somliga tycker om att förstå det de tror på. Andra föredrar att tro på det de förstår. " och bild på vår fiffiga dörr, samt lådan.

lördag 16 januari 2010

Skyltmålare

Ja är lite trött på att obehöriga kör runt på vårt gärde, vi har en skoterled som går genom marken. Men vissa ser inte skillnad utan passar på att röja lite på vårt gärde, där brukar våra hundar få springa fritt och rasta sig. Men när det ett tu tre kan komma folk på skoter som tycker att det är mega kul att burka och farta runt får jag nog....

Sagt och gjort nu kommer det skyltar upp.


Ha en kanon eftermiddag.

Lörda förmidda

Mulet och milt, ja milt å milt -5. Gubben har pyst ut i skogen, i dag SKALL sysslorna bli gjorda som jag inte gjort. Men jag måste blogga lite först :o)

Fick ett sms igår med en historia, tyckt den var väldigt fin så jag delger den här på bloggen. Den var på norska men jag översätter....

Vänner är som underkläder, alltid nära dej. Goda vänner är som kondomer, skyddar dej. Bästa vänner är som viagra, lyfter dej när du är nere. Medans falska vänner är som asfalt, bara i vägen.

Tyckte den var riktig bra, och med tanke på metaforerna.


Ha en vänlig lördag, bjuder på ett citat av Quintus Ennius " Den sanne vännen visar sig i nödens stund. "


fredag 15 januari 2010

Freda

Även denna dag har inte blivit som den skulle, undra om det är ett omen hos just mej?
Idag skulle jag fixa allt inför nästa veckas begivenhet, men glöm det. Har fått jaga häst istället, varmblodet som går hemma har bestämt sig för att 3 ha inte räcker. Utan han vill gärna utöka med några till, först ut att få fatt i den STORA gynnare och få han på plats igen. Sedan var det bara att få på vadmansbyxor och ut i djupsnö och sätta upp provisoriskt staket. Gick och bar den tunga rullen med stängseltråd, och det var allt som behövdes för att min handled börja strula.

Ja så nu har jag en härlig värk, och fortfarande de planerade sysslorna ogjorda.


Ha en mysig freda kväll :) Bjuder på en bild av busiga men fina Spök och hans matte.

Tom...

Ja det är den känsla jag har, tom, slut, färdig, kaputt. Nej då inte riktigt så farligt, men jag har tomt på energi fronten idag. Kan bero på att jag knappt var utanför huset på hela dagen igår, vad jag gjorde ??? hela dagen försvann i ett ögonblick, hann inte ens skriva blogg. Vad jag gjorde jag packade ner julen i sina lådor, och det är ett riktigt tråkmoment.

Men över till något annat...
Har idag fått lite bilder från min bekant som var med till Örebro, och jag måste avslöja hon köpte den vakraste rós man kan finna :)

Ha en redbull fredag, bjuder på ett citat av André Bjerke " En visdom som inte kan läsas i böcker, kan läsas i rosor. " och bilder från Örebro.

onsdag 13 januari 2010

Neeeej

Nu har vi sorg i huset, eller rättare sagt jag. Vi har ett trettital duvor 95 % brevduvor som vi använder i träning av hundar. De andra 5% är super fina rasduvor som jag fått av en uppfödare. När första kylan kom dog en av de fina duvorna, igår upptäckte jag ytterliggare en av de fina duvorna död.

Ha en sorgfri onsdag, bjuder på ett citat av Lord Chesterfield " Äntligen har jag fått ordning på mitt liv, sade han och dog. " och en bild på mina fina duvor

tisdag 12 januari 2010

Hela dagen...

Idag skulle jag hinna med super mycket, satte mej för att skriva blogg på förmiddagen. Vips ringde det, och tiden gick. Tänkte vänta och pysa ut på en tur med höggravida Eya, vips så ringde det, och det blev ett mycket långt och trevligt samtal i 3 timmar....Ja jag var svett i örat efteråt, men när man pratar om sånt som är intressant blir liksom tiden borta. När det var klart hade alla hundar redan fått vara ute på en tur utom Svea, fick bli en promenad i skoter leden perfekt att gå där nu.

Väl inne gissa vad vips så ringer det igen, även detta ett trevligt samtal. Men nu har lugnet lagt sig, maten är i ugnen grabben hemma från skolan och gubben har åkt iväg för att jobba.

Och jag har äntligen fått tid att blogga, tyvärr kommer jag inte ihåg vad det var jag skulle blogga om från början. Men det kanske kommer.


Ha en babblig tisdag, bjuder på et citat av NN Arabiskt ordspråk, " En sanning sagt i ont uppsåt är värre än alla tänkbara lögner. " och en bild på dagens sysselsättning


måndag 11 januari 2010

Äntligen!

Min vän som väntat valpar ( inte vännen utan hennes tik), har under natten fött 3 grabbar och en tjej.

Vi önskar matte/husse, tik och valpar lycka till :)

Bjuder även på en bild av mor o barn

Spännande

Jag lovade att jag skulle uppdatera efter Örebro, men när jag kom hem glömde jag av det. Jag lovade också bilder, kan jag inte bjuda på kameran låg i trygt förvar kvar här hemma. Men jag skall försöka skriva visuellt.

Vi mötte upp vår bekant i Örebro sedan åkte vi vidare ut till Haganäs, där träffade vi Kristina och hennes hund en neapolitansk mastiff vid namn Dawson ca 75 kg.
Vi förflyttade oss in i hagen där ston och deras föl gick, och när man står i en hage med ca 15-20 lurviga, färgglada, nyfikna individer genomströmmas man av en speciell värme. Att sedan se dessa sträcka ut i en härlig blandning av gångarter trav, tölt, galopp kan vem som helst bli rörd. Målet för denna resa var att vår bekant skulle titta närmare på ett stoföl, och lilla Rós levde upp till förväntan. Rós är en svartskäck som föddes i september, är en välstammad tjej som växlar med lätthet mellan gångarterna, hon visade oss tölt, trav och galopp med bra action sväv och sträck. Vad mer kan man begära...Jag är är en travälskare ( inte travsport ) gångarten, fick nästan tårar i ögat när hon for iväg. Min bekant har nog lite att tänka på, men jag hoppas hon följer sin intuition annar är nog risken är någon annan låter Rós knoppen få slå ut till en fager blomma.
Men det var fler hästar som imponerade, hade jag haft tillräkligt stora fickor hade jag nog smugglat med både en och två hem.
För bilder gå in på min bekants blogg glavaris


Ha en lurvig måndag, bjuder på ett citat av Emile der Girardin " Instinkten är själens näsa. "

Och en bild av Rós som jag lånat från Kristinas Hemsida Näs Islandshästar

söndag 10 januari 2010

Hästkollar dag

Snart bär det av till Örebro, där skall jag och en bekant mötas upp för att kolla på Haganäsgårds alla ljuvliga, lurviga, färgglada underverk ISLANDSHÄSTAR.
Vi får hoppas att vi hittar det vi söker, och det tror jag nog. Återkommer med både bild och citat senare.

Ha en bra söndag förmiddag

lördag 9 januari 2010

Vilda djur i skogen

Japp nu har vi kommit fram till lite naturfakta.
I våra skogar bor det rådjur, älg, lo och varg. De två första djurarterna ser de flesta människor om inte annat på vägarna, vissa har även närkontakt i samband med olyckor.
Här tvista de lärda igen...Men den debatten struntar vi i nu.
Men jag tänkte bjuda på lite bilder över vad som faktiskt händer i våra skogar, mellan rovdjur och klövdjur.
Den första bilden är på ett rådjur som blivit taget av lodjur.

Bild två är av en älg som varg har tagit.


Ha en upplevelse lördag, bjuder på ett citat av Francis Bacon, " För att kunna behärska naturen måste man lyda den " och bild har jag redan gett

fredag 8 januari 2010

Inget

Har just fått reda på att det inte kommit några valpar, så vi får vänta lite till.

Dräktighetstid
Den genomsnittliga dräktighetstiden hos tik är 63,6 dygn. Lika många tikar valpar på 62:a-66:e dygnet. Gränserna är normalt från 58:e t o m 65:e dygnet. Valparna kan överleva om de föds mellan 53:e och 71:a dygnet Om tiken inte valpar på den dag man har planerat, beror det som regel på att dräktigheten satte igång långt senare än man trodde, och om tiken parades två eller tre gånger skedde befruktningen troligen vid sista parningen. Om man parar en tik en söndag kommer hon troligen att valpa på söndagen nio veckor senare.

Vår Eya blev parad 20-21 november plus 9 veckor innebär den 24 januari, men här tvista de lärda. En del säger att tiken tar sig vid första parning, och de kan säkert sin sak. Jag själv väljer att följa den forskning som gjorts.

Befruktning
Efter parningen möts äggen redan i äggledarna av svärmen av spermier. Det är här i äggledarna själva befruktningen sker, genom att den spermier som hinner först fram tränger igenom äggets skal. Så snart detta har skett blockeras ägget så att inga ytterliga spermier kan tränga in. Det skulle leda till en felaktig kromosomuppsättning hos det befruktade ägget – som kallas för zygot. Efter befruktningen börjar zygoten att dela sig. Den kommer att hinna med att dela sig 4 – 5 gånger medan den vandrar vidare genom äggledaren, och varje gång fördubblas antalet celler. När det är dags att vandra ut i livmodern kommer den att bestå av en geléklump innehållande 16 – 32 celler. Tidigare har nämnts att ägglossningen är utdragen över ett par dagar hos tiken. Vi vet också att tiken kan paras under loppet av en vecka till 10 dagar. Man skulle då kunna tro att valparna blir olika gamla och att de valpar i kullen som är lite mindre skulle vara de som blev till vid den sista parningen under löpet. Så fungerar det emellertid inte. De ägg som avgetts och befruktats först kan sägas vänta in de andra. När hormonnivåerna är de rätta kommer så alla att på en gång komma ut i livmodern. De är då alla i samma ”ålder” ur utveckling synpunkt. Denna vandring genom äggledaren tar ganska lång tid hos hund, 10-14 dagar. När zygoterna vandrat ut i livmodern kommer de att ytterligare 7 – 10 dagar flyta fritt omkring där inne och under tiden fördela sig utmed livmoderhornens hela längd. Implantationen, dvs. zygoternas fastväxning vid livmoderväggen och den begynnande utvecklingen av moderkakorna sker först 17 – 21 dagarna efter befruktningen.

Ha en solkall fredag bjuder på ett citat av Edwart Young " Vi föds som orginal. Hur kommer det då sig att vi dör som kopior? " och en bild av vår förra kull